ATM siap siaga, fokus kepada ancaman siber

0
104

Notice: amp_has_paired_endpoint was called incorrectly. Function called while AMP is disabled via `amp_is_enabled` filter. The service ID "paired_routing" is not recognized and cannot be retrieved. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.1.1.) in /home/bmfmediatv/web/bmfmediatv.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Notice: amp_remove_paired_endpoint was called incorrectly. Function called while AMP is disabled via `amp_is_enabled` filter. The service ID "paired_routing" is not recognized and cannot be retrieved. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.1.1.) in /home/bmfmediatv/web/bmfmediatv.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

KUALA LUMPUR: Angkatan Tentera Malaysia meningkatkan tahap kesiapsiagaan, antaranya menumpukan kepada ancaman siber dalam memastikan data rahsia kerajaan berada dalam keadaan selamat, susulan kenyataan Kaunselor Kedutaan Korea Utara di Malaysia, Kim Yu-Song baru-baru ini.

Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Affendi Buang, berkata negara kini bukan sahaja berhadapan dengan ancaman fizikal tetapi juga ancaman siber, namun perkara itu masih terkawal.

“Pertama sekali ATM akan memastikan negara berada dalam keadaan selamat, kita juga meningkatkan kesiapsiagaan dalam perkembangan siber,” katanya selepas menyempurnakan majlis perasmian Tim Pemantau Antarabangsa-Mindanao ke-16 (TPA-M16) di Wisma Perwira ATM di sini, hari ini.

Jelasnya lagi, ancaman siber menjadi antara tumpuan utama pasukannya, kerana sudah menjadi rutin kehidupan masyarakat masa kini banyak bergantung kepada teknologi siber dalam urusan harian, seperti membeli barang atau pembayaran secara dalam talian dan sebagainya.

Beliau berkata demikian susulan kenyataan yang diberikan Kim pada Ahad lalu, yang mengatakan Malaysia perlu menanggung akibat daripada tindakan mengenakan pendakwaan terhadap rakyatnya.

Ahad lalu, semua kakitangan diplomatik Kedutaan Korea Utara dan tanggungan mereka di Malaysia, berlepas pulang ke negara mereka susulan keputusan Pyongyang menamatkan hubungan diplomatik dengan Kuala Lumpur.

Pada Jumaat, Pyongyang mengumumkan ia menamatkan hubungan diplomatik dengan Malaysia, apabila pada awal bulan ini mahkamah Malaysia memutuskan seorang ahli perniagaan Korea Utara boleh diekstradisi ke Amerika Syarikat, untuk menghadapi pertuduhan pengubahan wang haram.

Pada hari sama, Wisma Putra dalam kenyataannya berkata, ia kesal dengan keputusan Korea Utara itu dan sebagai tindak balas, Malaysia akan menutup kedutaan negara berkenaan di sini yang operasinya sudah digantung sejak 2017.

Malaysia dan Korea Utara mewujudkan hubungan diplomatik pada 1973, serta mengecapi pelbagai pencapaian diplomatik dan perdagangan hinggalah pada 2017, apabila Kim Jong-nam iaitu abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, dibunuh di Malaysia.

Terdahulu, Affendi menyempurnakan majlis perasmian Tim Pemantau Antarabangsa-Mindanao ke-16 (TPA-M16) yang akan berlepas ke Mindanao, Filipina pada Jumaat ini (26 Mac).

Pasukan TPA M-16 yang diketuai Timbalan Ketua Misi Mejar Jen Datuk Hamdan Ismail bersama 16 pegawai dan anggota daripada ATM, Polis Diraja Malaysia dan penjawat awam, menggantikan TPA M-15 yang dijadual tiba di tanah air pada 10 April.

Penghantaran TPA M-16 selama 12 bulan itu adalah bagi meneruskan tugas-tugas berpandukan Terma Rujukan bagi pemantauan dan mengawasi proses gencatan senjata antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF). – BERNAMA

sumber: Berita Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here