Kadar pematuhan SOP keselamatan di lebuh raya masih lemah

0
134

MELAKA: Kadar pematuhan prosedur operasi standard (SOP) keselamatan dalam kalangan pemaju dan kontraktor yang masih rendah terus mengundang risiko kepada pengguna lebuh raya, kata Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Datuk Soiman Jahid.

Beliau berkata kejadian runtuhan perancah besi pembinaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) berhampiran Desa Tun Razak, Kuala Lumpur semalam bukan pertama kali insiden seumpamanya berlaku, malah boleh dielakkan jika pihak pemaju dan kontraktor mengamalkan SOP yang betul.

“Tiada kecacatan dalam SOP tetapi pematuhan yang kurang menyebabkan ia terus berlaku. Saya lihat peraturan telah ditetapkan dan dilaksanakan oleh pihak berkuasa tempatan tetapi masih ada pemaju atau kontraktor yang gagal mematuhi peraturan.

“Jadi denda dan hukuman sepatutnya dikenakan ke atas pemaju dan kontraktor supaya mereka lebih bertanggungjawab,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja rasmi ke JBPM negeri Melaka di sini hari ini, dengan diiringi Pengarah JBPM negeri Melaka Abu Obaidat Mohamad.

Soiman berkata pembinaan membabitkan kawasan lebuh raya yang diketahui sangat berisiko juga memerlukan pemaju sentiasa mengambil kira faktor keselamatan termasuklah menyediakan amaran ketinggian dan pencahayaan yang baik agar kenderaan yang melalui jalan tersebut tidak melanggar struktur yang merintangi jalan.

Sementara itu, beliau turut menyarankan pegawai dan anggota bomba di negeri Melaka supaya sentiasa peka dengan perkembangan semasa dalam usaha mempertingkat perkhidmatan.

“Memandangkan Melaka banyak bangunan bersejarah, ada perlunya pegawai di sini mempunyai pakar rujuk dalam mengendalikan keselamatan bangunan bersejarah atau warisan yang banyak terdapat di negeri ini.

“Jika berlaku kebakaran atau sesuatu bencana, pegawai yang mempunyai kepakaran ini boleh dirujuk bagaimana untuk kendalikan bangunan sedemikian. Mungkin potensi kepakaran ini boleh membawa pegawai tersebut ke peringkat antarabangsa dalam mengendalikan keselamatan bangunan bersejarah,” katanya. – BERNAMA.

Sumber: Berita Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here