Kerajaan pastikan PKS dapat semua manfaat

0
91
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin

Notice: amp_has_paired_endpoint was called incorrectly. Function called while AMP is disabled via `amp_is_enabled` filter. The service ID "paired_routing" is not recognized and cannot be retrieved. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.1.1.) in /home/bmfmediatv/web/bmfmediatv.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Notice: amp_remove_paired_endpoint was called incorrectly. Function called while AMP is disabled via `amp_is_enabled` filter. The service ID "paired_routing" is not recognized and cannot be retrieved. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.1.1.) in /home/bmfmediatv/web/bmfmediatv.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

KUALA LUMPUR: Kerajaan semalam mengumumkan langkah tambahan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) Tambahan bernilai RM10 bilion bagi meringankan beban kewangan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), selain memastikan mereka mendapat manfaat sepenuhnya daripada semua bantuan sebelum ini.

Memperincikan langkah tambahan itu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata beliau menyedari PKS adalah tunjang utama ekonomi Malaysia yang menyumbang lebih dua pertiga daripada jumlah pekerjaan di negara ini, di samping hampir 40 peratus kepada ekonomi.

Beliau menegaskan adalah penting kerajaan memastikan sektor PKS terus cekal dan mampan dalam menghadapi tekanan dan cabaran ekonomi yang melanda negara ketika ini, terutama masalah aliran tunai ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ekoran penularan wabak COVID-19.

Sehubungan itu, kerajaan mengambil beberapa inisiatif dengan mengumumkan beberapa langkah penambahbaikan.

“Oleh itu, adalah penting kita pastikan sektor PKS dapat terus cekal dan mampan dalam menghadapi tekanan dan cabaran ekonomi yang melanda kita semua pada waktu ini,” katanya dalam perutusan khas Pakej PRIHATIN Tambahan khusus untuk PKS itu yang disiarkan secara langsung di stesen televisyen, semalam.

Ia adalah kesinambungan kepada pakej PRIHATIN bernilai RM250 bilion yang diumumkannya sebelum ini.

Ia susulan negara kini melaksanakan PKP bagi memutuskan rangkaian penularan COVID-19.

PKP pertama diadakan pada 18 sehingga 31 Mac lalu, namun dilanjutkan untuk fasa kedua sehingga 14 April ini ekoran penularan wabak berkenaan.

Menjelaskan rasional pakej tambahan khusus untuk PKS itu, Perdana Menteri berkata, langkah diambil susulan banyak maklum balas diterima daripada persatuan PKS, perniagaan kecil dan mikro yang meminta kerajaan meneliti semula manfaat diumumkan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) sebelum ini.

Beliau menerima surat, memorandum dan pandangan daripada pelbagai pihak termasuk Persatuan PKS Malaysia, Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM), Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera (USAHANITA) serta beberapa pihak lagi.

“Rata-rata mereka memberi pandangan bahawa perniagaan mereka amat terjejas dan memerlukan bantuan tambahan daripada kerajaan.

“Antara cabaran utama yang dihadapi ialah masalah aliran tunai perniagaan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) “Selain itu pengusaha PKS juga berhadapan dengan isu birokrasi dan pentadbiran yang menghalang akses segera terhadap bantuan yang telah disediakan oleh kerajaan dalam pakej PRIHATIN,” katanya.

Muhyiddin berkata, pakej tambahan RM10 bilion bagi membantu PKS disediakan bentuk kenaikan subsidi upah RM7.9 bilion dan Geran Khas PRIHATIN berjumlah RM2.1 bilion.

Bagi peruntukan program subsidi upah, kerajaan menaikkan jumlahnya daripada RM5.9 bilion yang diumumkan pada 27 Mac lalu kepada RM13.8 bilion.

Di bawah inisiatif tambahan ini, semua syarikat dengan pekerja tempatan bergaji RM4,000 dan ke bawah akan menerima bantuan subsidi upah berdasarkan bilangan pekerja masing-masing.

Bagi syarikat yang mempunyai pekerja lebih 200, subsidi upah RM600 bagi setiap pekerja dikekalkan.

Namun, bilangan maksimum pekerja yang layak menerima subsidi akan ditambah daripada 100 orang kepada 200 pekerja.

Sementara itu, syarikat yang mempunyai bilangan pekerja 76 hingga hingga 200 orang, menerima subsidi upah RM800 bagi setiap pekerja.

Syarikat mempunyai bilangan pekerja sehingga 75 orang pula akan menerima subsidi upah RM1,200 bagi setiap pekerja.

Perdana Menteri menggariskan bantuan berkenaan untuk tempoh tiga bulan dan dikhususkan kepada majikan yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau pihak berkuasa tempatan sebelum 1 Januari 2020 di samping mendaftar dengan PERKESO.

“Justeru, kira-kira 4.8 juta pekerja dijangka mendapat manfaat daripada inisiatif ini,” katanya sambil menambah majikan yang memilih untuk menerima bantuan disyaratkan untuk mengekalkan pekerja untuk tempoh enam bulan, iaitu tiga bulan semasa menerima subsidi upah dan tiga bulan selepas itu.

Di bawah Geran Khas PRIHATIN untuk PKS mikro berkelayakan pula, kerajaan menyediakan geran RM3,000 akan memanfaatkan hampir 700,000 PKS mikro di seluruh negara.

Namun, kerajaan menetapkan PKS mikro perlu berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk menikmati kemudahan ini.

“Kerajaan akan memperoleh senarai PKS mikro yang layak daripada Pihak Berkuasa Tempatan dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM),” katanya.

Menambah bantuan, Perdana Menteri berkata, kerajaan turut menggesa organisasi pemberi pinjam wang berdaftar di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 supaya memberi memberi moratorium ke atas bayaran ansuran PKS enam bulan bermula April 2020.

Kerajaan juga, katanya akan mengambil beberapa inisiatif untuk memudahkan PKS mendapat manfaat sepenuhnya daripada semua bantuan diumumkan.

Ini antaranya memansuhkan kadar faedah dua peratus untuk Skim Kredit Mikro berjumlah RM500 juta di bawah Bank Simpanan Nasional (BSN) yang turut dipanjangkan kepada TEKUN Nasional; mengecualikan bayaran sewa atau memberi diskaun sewaan untuk peniaga runcit PKS bagi premis yang dimiliki oleh syarikat berkaitan kerajaan; dan mengurangkan bayaran levi pekerja asing sebanyak 25 peratus kepada semua syarikat yang permit pekerjanya tamat pada 1 April hingga 31 Disember 2020.

Kerajaan turut bersetuju menggalakkan rundingan di antara majikan dan pekerja mengenai terma pekerjaan, termasuk pilihan pemotongan gaji dan pemberian cuti tanpa gaji dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Perkara itu, kata Perdana Menteri boleh dirujuk kepada Jabatan Tenaga Kerja, dengan perundingan tertakluk kepada undang-undang pekerjaan yang berkuat kuasa di negara ini.

Kerajaan turut bersetuju memberikan moratorium secara automatik selama 30 hari daripada tarikh terakhir PKP untuk pihak syarikat mengemukakan dokumen berkanun kepada SSM.

Selain itu, tempoh menyerah simpan penyata kewangan syarikat juga dilanjutkan tiga bulan daripada tarikh terakhir PKP.

Bagi memastikan pelaksanaannya, Muhyiddin berkata unit LAKSANA ditubuhkan di Kementerian Kewangan akan sentiasa memantau dan melaporkan perkembangan pelaksanaan semua inisiatif PRIHATIN dan PRIHATIN Tambahan.

“Saya berharap Pakej PRIHATIN Tambahan ini akan dapat melindungi pekerjaan anda semua di samping menjamin daya tahan perniagaan,” katanya.

Mengulas pakej tambahan untuk PKS ini, Ketua Ahli Ekonomi AmBank Research, Dr Anthony Dass, berkata ia berupaya menyediakan sokongan kepada perniagaan dari segi mengurangkan jumlah perniagaan yang muflis dan hutang lapuk.

Katanya, dalam krisis semasa ini, langkah diumumkan Perdana Menteri mesti dilaksanakan serta-merta, yang bermaksud kepantasan dan keringkasan adalah pertimbangan penting yang perlu diambil perhatian.

Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata pakej tambahan bagi PKS mampu memberi penumpuan terhadap aspek mengekalkan pekerja sepanjang tempoh PKP.

“Ia amat bergantung kepada berapa lama PKP ini akan terus dilaksanakan. Persoalan ini amat bergantung kepada pematuhan PKP serta kesan terhadap penularan wabak,” katanya.

Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Abdul Halim Husin, pula berkata antara perkara lain yang perlu diperhalusi oleh kerajaan adalah sektor pertanian, iaitu membantu golongan petani dan penternak.

“Sektor pertanian adalah rantaian bekalan penting negara dan jika kerajaan tidak menumpukan kepada sektor ini secepat mungkin ia akan menjejaskan rantaian bekalan negara,” katanya.

Sumber: BERITA HARIAN

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here