Kongsi Rezeki, Sayur Dan Buah Diberikan Percuma Kepada Penduduk Kampung

0
163

Notice: amp_has_paired_endpoint was called incorrectly. Function called while AMP is disabled via `amp_is_enabled` filter. The service ID "paired_routing" is not recognized and cannot be retrieved. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.1.1.) in /home/bmfmediatv/web/bmfmediatv.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Notice: amp_remove_paired_endpoint was called incorrectly. Function called while AMP is disabled via `amp_is_enabled` filter. The service ID "paired_routing" is not recognized and cannot be retrieved. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.1.1.) in /home/bmfmediatv/web/bmfmediatv.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Umum telah mengetahui bahawa wabak pandemik Covid-l g sedang melanda dunia ketika ini. Disebabkan penularan wabakyang semakin meningkat, kerajaan terpaksa melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai langkah untuk memutuskan rantaian jangkitan yang dibawa oleh virus ini. 

Susulan daripada perlaksanaan PKP ini, pelbagai sektor kini terkesan akibat tidak dapat beroperasi. Namun begitu, antara yang paling terkesan adalah para petani yang hanya bergantung pada pendapatan harian.

Sektor pertanian mendapat kesan yang paling ketara kerana hasil pertanian sayur- sayuran tidak dapat dipasarkan sehingga berlaku lambakan di pasaran. Akibat daripada itu, ramai petani yang terpaksa menanggung kerugian sehingga beribu- ribu ringgit kerana hasil tani mereka kurang mendapat permintaan daripada pemborong, peruncit dan sebagainya.

Disebabkan perkara tersebut, para petani ini telah mengambil inisiatif untuk sedekahkan hasil tanaman mereka kepada penduduk setempat agar ianya tidak perlu dibuang dan dibazirkan.

Seorang pengguna Facebook bernama Mikhail J. Savior ada berkongsikan gambar- gambar hasil pertanian disangkutkan di pagar rumah untuk disedekahkan kepada penduduk setempat.

Menurut Jabatan Penerangan Negeri Sabah , sikap prihatin penduduk itu berlaku di Kampung Pogunon, Penampang.

Selain daripada menggantungkan hasil tanaman, mereka juga turut menggantungkan nota pesanan kepada orangyang ingin mengambilnya.

“Cili percuma. Sila ambil satu plastik saja untuk satu rumah”

Selain daripada cili pelbagai sayuran serta buah-buahan lain yang turut disedekahkan. Berikut adalah gambar sayur-sayuran serta buah-buahn yang diberikan secara percuma :

Sumber: Siakap Keli, Jabatan Penerangan Negeri Sabah via Mikhail J.Savior

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here