Seperti yang kita tahu, Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah terkenal dengan sifatnya yang ramah dan sering menggunakan akaun media sosialnya untuk berikteraksi dengan rakyat.

Baru-baru ini hangat diperkatakan mengenai cadangan tulisan jawi dimasukkan dalam silibus pembelajaran pelajar. Bagaimanapun cadangan itu menimbulkan rasa kurang senang sesetengah pihak.

Perkara itu turut mendapat perhatian Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang kini mula menulis status di Twitter menggunakan tulisan jawi.

مولاٴي هاري اين ساي اکن منوليس دالم جاوي دالم twitter ممڤرکاساکن توليسن جاوي واريثن کيت

— تنکو عزيزة محمود إسکندر (@cheminahsayang) December 28, 2019

Baginda mengumumkan perkara itu menerusi Twitter rasminya bahawa bermula 28 Disember lalu baginda akan menulis sepenuhnya dalam tulisan jawi dalam usaha memartabatkan tulisan tersebut.

سلامت تاهون بارو کڤد سموا رعية مليسيا يڠ بربيلڠ قوم دان برلاٴينن اݢام سموݢ 2020 د برکةي الله swt دان درحمتي ڽ

— تنکو عزيزة محمود إسکندر (@cheminahsayang) December 31, 2019

“Selamat tahun baru kepada semua rakyat Malaysia yang berbilang bangsa , kaum dan berlainan agama. Semoga 2020 diberkati Allah SWT dan dirahmati,” tulisnya.

Sementara itu, dalam satu Tweet baginda turut menyeru rakyat Malaysia untuk menggunakan tulisan jawi serta memartabatkan tulisan warisan itu.

توليسن جاوي ايت ادله واريثن کيت اورڠ ملايو .ماري کيت سموا ݢوناکن دان مرتابتکن توليسن جاوي جادي کيت سموا سنڠ باچ…

— تنکو عزيزة محمود إسکندر (@cheminahsayang) January 2, 2020

“Tulisan jawi itu adalah warisan kita orang melayu Mari kita semua gunakan dan martabatkan tulisan jawi jadi kita semua senang baca, tulisnya.

Seruan baginda itu disambut baik oleh netizen yang mula membalas tweet berkenaan menggunakan tulisan Jawi.

Sumber : Vitdaily

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here