Labuan antara destinasi yang agak kurang popular di Malaysia. Masih ramai yang tidak tahu wujudnya Wilayah Persekutuan Labuan di Malaysia. Bila terbang ke Borneo terus orang akan ingat Sabah. Tahukah korang Labuan juga menawarkan percutian yang menarik untuk mereka yang datang ke sini. Sama seperti Sabah juga perairan di Labuan sangat bersih dan jernih. Salah satu pantai di Labuan telah diiktiraf sebagai salah satu pantai di dunia.

Tempat Menarik Di Labuan

Labuan Marina

Labuan Marina ini merupakan lokasi kapal-kapal kargo dan bot-bot penumpang berlabuh serta menjadi jeti untuk pelancong menaiki feri ke Pulau Rusukan Besar, Pulau Rusukan Kecil dan Pulau Kuraman.

Pemandangan di sekitar marina ini cukup mempesonakan terutama ketika matahari terbenam dan korang boleh enjoy bergambar dengan berlatar belakangkan kapal-kapal besar untuk Instagram masing-masing. Memang cantik!

Rusukan Island

Apa yang aku boleh katakan air di Pulau Rusukan Besar ni setanding dengan pantai di Sabah. Jernih! Tapi masih banyak lagi yang perlu diperbaiki sebab masih ramai tak tahu. So maybe setahun dua lagi pulau ini akan jadi bertambah baik. But it was nice boleh lepak kat pulau ni sebab tenang dia lain macam. Tak macam pulau-pulau lain yang aku pernah pergi.

The Chimney

Kalau ke Labuan memang tak sah kalau tak singgah dekat tempat wajib ni. Hanya ada dekat Labuan je. Yang menariknya The Chimney ni sebuah tempat misteri.

Terletak di suatu kawasan tinggi di Tanjung Kubong, tujuan pembinaan ‘The Chimney’ yang dibuat daripada lebih 23,000 bata merah serta diimport dari England, sehingga ke hari ini masih kekal misteri!

Namun, orang Labuan mengaitkan pembinaannya dengan perlombongan arang batu pada zaman British berdasarkan stail struktur itu yang biasa ditemui di negara tersebut.

Sumber : FaizalFredly

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here