Antara peserta di akhir MLM2019 ialah kumpulan Rare iaitu Ajak (Shiro), Ropie dan Ilya (Pak Ya). Lawak mereka di MLM final nampaknya memberi kesan kerana mereka dikatakan menyindir kerajaan.

Dek kerana itu, Ilya Buang yang lebih dikenali dengan nama Pak Ya, dikatakan telah kena gam, lantas tak dapat nak sertai rancangan Sepahtu Reunion Live yang berlangsung di Royal Teater, Shah Alam pada hari Jumaat.

Kalau ikutkan, dah dua episode, Pak Ya tidak sertai rancangan Sepahtu Reunion Live itu.

Pak Ya sendiri tampil mengesahkan hal ini, yang ahli kumpulan rare kena gam dari buat persembahan di Shah Alam akibat lawak di malam final Maharaja Lawak Mega 2019.

Ini komen dari Ilyan yang juga bekas ahli kumpulan Senario: “Ya, mmg betul, saya kena sekat dari beraksi oleh orang tertentu di Shah Alam, Selangor.

“Ini mungkin sebab lawak di MLM2019 yang saya buat masa pentas akhir hari tu kerana mereka sendiri (pihak berkenaan) yang maklumkan kepada pihak penyiaran Astro.

“Mmg saya akui ada lawak sindiran, namun ianya dibuat untuk tujuan jenaka sahaja. Saya tidak menyangka pihak mereka begitu serius ttg hal ini”.

Bagi Ilya, kes berkenaan tak patut jadi isu sebab semua isi persembahan kumpulan Rare di final itu telahpun dapat kelulusan.

“Mereka kena paham, sebelum nak buat persembahan, semua peserta wajib persembahkan isi kandungan lawak mereka kepada pihak produksi dan produksi akan semak pula dengan pihak-pihak lain utk bagi kelulusan.

“Kandungan lawak kami tak ada masalah dan ketika siaran langsung malam itu semuanya lepas. Pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, kalau ikutkan pun tak ada masalah tentang lawak itu”

Ilya juga memberitahu bahawa semua ahli kumpulan tak lepas untuk buat sebarang persembahan di Shah Alam.

Ropie dijadualkan ada persembahan dengan penyanyi, iaitu Datuk Awie untuk konsert Romantika tapi dia pun kena halangan dan tak dapat buat.

Sementara itu, Ajak pula buat masa sekarang bekerja di luar Shah Alam, kerana itu dia taka da sebarang masalah buat masa sekarang.

Ini komen Ilya lagi: “Apa yg sy nak beritahu, sampai kini, saya memang tidak dapat kebenaran dan tak lepas untuk buat sebarang rakaman termasuk Sepahtu Al-Puasa dan pihak produksi dah pun buat keputusan utk batal kan rakaman sebab saya tak ada.

Pak Ya turut minta maaf kepada pihak Astro jika dia telah ganggu pihak produksi dan berharap hal ini dapat diselesaikan tak lama lagi.

Sumber : news-tel

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here