KUALA LUMPUR, 11 Feb — Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memohon waran tangkap dikeluarkan ke atas ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low, dua pengarah PetroSaudi International Limited (PSI), Patrick Andrew Marc Mahony dan Tarek Essam Ahmad Obaid berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

SPRM menfailkan permohonan waran tangkap itu di Mahkamah Majistret di sini semalam dan permohonan itu didaftarkan di hadapan Majistret S.Mageswary.

Dalam permohonan itu, SPRM  juga mendaftarkan pertuduhan terhadap Jho Low dan Tarek Obaid serta Patrick Mahony mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 dan Akta SPRM 2009, bagi tujuan mendapatkan waran tangkap terhadap mereka.

Mengikut pertuduhan itu, Low Taek Jho, Tarek Obaid dan Patrick Mahony didakwa telah secara bersama-sama bersubahat terlibat dalam konspirasi jenayah dengan Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan balasan rasuah pada 24 Feb 2011 dan 14 Jun 2011.

 Pertuduhan mengikut Seksyen 28(1)(c) Akta SPRM  boleh dihukum penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Pertuduhan kedua pula menyatakan bahawa Tarek Obaid dan Patrick Mahony didakwa telah secara bersama-sama melibatkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu dengan menerima sejumlah wang ke akaun 1MDB-PetroSaudi yang di salurkan melalui akaun 1MDB pada 30 Sept 2009.

Pertuduhan di bawah Seksyen 4(1) (a) AMLA 2001 memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM5 juta atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sumber: BERNAMA

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here