NIAMEY: Lima belas wanita dan lima kanak-kanak dipijak hingga mati semalam dalam situasi berasak-asak untuk mendapatkan makanan dan wang bagi pelarian di tenggara Niger, kata seorang gabenor wilayah.

Kemalangan itu berlaku di sebuah pusat belia dan budaya di Diffa, bandar utama di rantau itu yang menempatkan lebih satu perempat juta pelarian dan rakyat tempatan yang tiada tempat tinggal.

“Malangnya, 15 wanita dan lima kanak-kanak mati … dalam kejadian yang disesali ini,” kata gabenor Diffa, Issa Lemine, dalam televisyen selepas melawat mangsa yang cedera cedera di hospital.

Pekerja bantuan mengesahkan angka kematian dan berkata kira-kira 10 orang cedera.

Wilayah itu yang bersempadan dengan Nigeria dan Chad berulang kali dilanda serangan oleh kumpulan pengganas Nigeria, Boko Haram sejak tahun 2015.

Ia menempatkan 119,000 pelarian Nigeria, 109,000 orang pelarian dalam negara dan 30,000 rakyat Niger yang pulang dari Nigeria kerana ketidakstabilan di timur lautnya, menurut angka Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dikeluarkan pada bulan Oktober.

Bantuan yang diagihkan itu disumbangkan oleh gabenor Borno di timur laut Nigeria, Babagana Umara Zulum, kata seorang pegawai Nigeria memberitahu AFP.

Beliau datang ke rantau itu untuk melawat khemah-khemah pelarian dan pelarian, dan telah meninggalkan bandar itu ketika kejadian berlaku. – AFP

Sumber: Berita Harian

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here