LONDON – Dua juruterbang telah dipuji kerana membuat pendaratan hampir menegak pesawat A380 di Lapangan Terbang Heathrow di London. Ribut kencang dari Storm Dennis telah memaksa beberapa lapangan terbang British membatalkan penerbangan mereka.

Dalam video Sabtu lepas (15 Feb) yang telah menjadi viral, pesawat Etihad yang dikawal oleh dua orang, telah dilihat di atas tarmac kerana cuba mendarat “menegak”. Gerakan yang menunjukkan juruterbang menerbangkan pesawat ke dalam angin, berserenjang dengan landasan, lapor Sky News. Angin sehingga 80km/h direkodkan di lapangan terbang antarabangsa pada hari itu.

Seorang pembaca Khaleej Times, Ayesha Munawar Shakir Taj mengagumi kemahiran juruterbang dalam komen yang disiarkan di laman berita.

Teknik ini benar-benar luar biasa dan tentunya jurutterbang itu mahir berpengalaman. Kerja yang sangat baik dan boleh mendarat dengan selamat

Ayesha Munawar Shakir Taj

Menerusi laman sesawang Facebook, seorang netizen telah memuatnaik gambar yang menyatakan pesawat tersebut telah dikendalikan oleh juruterbang Malaysia.

Posted by Milan Menace on Tuesday, 18 February 2020

Sumber: The Straits Times

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here