5 March – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberi amaran kepada pengguna media sosial supaya tidak menyebarkan berita palsu mengenai penularan COVID-19 sehingga menimbulkan suasana panik kepada orang ramai.

Terbaru tular di media sosial mengenai berita palsu yang dikongsi oleh netizen melalui aplikasi Whatsapp yang menyatakan bahawa terdapat beberapa rakyat Malaysia dijangkiti Covid-19. Pihak KKM telah mengesahkan sendiri melalui akaun facebook bahawa berita tersebut adalah palsu.

Awas! 5 berita palsu ini tular di media sosial. Jangan berkongsi atau menyebarkan sebarang berita palsu.Anda boleh didakwa jika didapati bersalah menyebarkan berita palsu.

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Wednesday, 4 March 2020

Tindakan yang sewajarnya akan diambil sekiranya netizen masih menyebarkan berita palsu tersebut. Mohon jangan sebarkan maklumat yang bukan daripada sumber yang sahih. Sila rujuk media sosial rasmi

Statistik Terbaru Covid-19

COVID-19 Statistik terkini dikeluarkan @WHO jam 8am, 5 Mac 2020. Kematian terus meningkat di Iran (92), Australia berlaku kematian kedua dan kes kematian pertama di Iraq. Bilangan yang dijangkiti virus ini di Itali melebihi 3,000 kes mengatasi Iran.

COVID-19 Statistik terkini dikeluarkan @WHO jam 8am, 5 Mac 2020. Kematian terus meningkat di Iran (92), Australia…

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Wednesday, 4 March 2020

Cara Mengurangkan Risiko Covid-19

Mengikut sumber dari Kementerian Kesihatan, terdapat langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengurangkan risiko daripada terkena wabak ini.

Reduce your risk of #COVID19 1. Clean hands w/ soap & H20 or alcohol-based handrub 2. Avoid touching eyes, nose &…

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Wednesday, 4 March 2020

KKM menasihatkan orang ramai untuk sentiasa mengamalkan langkah-langkah berikut bagi melindungi diri anda dan orang lain dari COVID-19.

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here