Gambar Hiasan

SABAH memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa lima bermula hari ini yang dilakukan secara berperingkat.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, PKP fasa lima itu tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia.

Beliau turut menyatakan terdapat beberapa sektor di Sabah dibenarkan beroperasi sepanjang pelaksanaan PKP tahap lima.

“Antara sektor yang dibenarkan beroperasi untuk peringkat permulaan ini adalah sektor pertanian dan industri makanan (serta rangkaiannya), perkilangan dan pembuatan (serta rangkaiannya) dan operasi logistik seperti pengangkutan darat, jeti serta pelabuhan.

“Selain itu, kerajaan negeri juga memutuskan kilang dan ladang sawit di Lahad Datu, Kunak dan Kinabatangan dibenarkan beroperasi semula tertakluk kepada pengesahan bebas Covid-19 daripada Jabatan Kesihatan Negeri Sabah,” katanya dalam kenyataan media di Kota Kinabalu hari ini.

Menurutnya, keputusan terbabit dibuat dengan mengambil maklum Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No5) yang mula berkuat kuasa pada 4 Mei hingga 12 Mei ini mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Shafie turut menegaskan bahawa keselamatan dan kebajikan rakyat Sabah adalah keutamaan kerajaan negeri.

Sebelum ini, Sabah memutuskan tidak melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) seperti diumumkan Kerajaan Persekutuan pada 1 Mei lalu.

Sabah mengekalkan pelaksanaan PKP fasa empat yang akan berakhir pada 12 Mei ini.

Sumber : Harian Metro

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here