Seramai 19 rakyat Malaysia dari Sabah, Sarawak dan Labuan yang disahkan bebas COVID-19 setelah selesai menjalani kuarantin 14 hari di pusat kuarantin sekitar Kuala Lumpur dan Selangor dibawa pulang dengan penerbangan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Menurut laporan Bernama, TUDM dalam kenyataan memaklumkan kesemua mereka terdiri daripada penuntut universiti dan yang bekerja di luar negara.

Kredit: BERNAMA

Mereka turut menjalani saringan kesihatan sebelum menaiki pesawat pengangkut A400M dan berlepas dari Pangkalan Udara Subang di sini, semalam.

“Menerusi penerbangan itu, TUDM menghantar mereka di tiga lokasi iaitu ke Kuching, Kota Kinabalu dan Labuan sebelum penghantaran ke lokasi penempatan di daerah kediaman masing-masing yang diuruskan agensi di bawah kerajaan negeri dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

“Selain penghantaran pulang individu berkenaan, pesawat A400M turut melaksanakan penghantaran barang-barang bantuan alatan perubatan, barangan keperluan peralatan perlindungan diri (PPE) serta makanan ke Labuan, Sabah dan Sarawak,” menurut kenyataan itu.

TUDM hantar pulang 19 rakyat tempatan bebas COVID-19 | Nasional ...

Kenyataan itu menyebut, sehinggga kini TUDM, melalui enam penerbangan telah menghantar pulang 159 rakyat Malaysia berasal dari Labuan, Sabah serta Sarawak yang pulang dari luar negara.

Penghantaran itu adalah usaha sama melibatkan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dan TUDM. 

Sumber: BERNAMA

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here