PUTRAJAYA: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menetapkan hanya lapan individu dibenarkan untuk menguruskan jenazah di tanah perkuburan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berkuat kuasa.

Pengarahnya, Mohd Ajib Ismail, berkata lapan individu itu termasuklah dalam kalangan pegawai masjid atau ahli jawatankuasa surau serta ahli keluarga terdekat waris.

Itu adalah prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan semasa PKP dan pihaknya berpendirian untuk menggunakan prosedur yang sama semasa PKPB.

“JAWI masih gunakan SOP ini sebagaimana PKP sebelum ini, ia akan dimurnikan berdasarkan keadaan semasa. Semua yang mengendalikan jenazah di tanah perkuburan perlu mengikuti SOP yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya ketika dihubungi di sini.

Mereka yang mengendalikan jenazah kematian biasa di kubur juga perlu sentiasa mengamalkan penjarakan sosial, memakai pelitup muka dan sentiasa basuh tangan atau gunakan cecair pembasmi kuman.

JAWI juga sudah mengeluarkan surat pekeliling mengenai SOP di tanah perkuburan kepada semua pihak yang menguruskan surau dan masjid di Wilayah Persekutuan.

Bagaimanapun, bagi aktiviti ziarah tanah perkuburan pula pihaknya menetapkan hanya 20 individu dalam satu masa dengan mengekalkan jarak satu meter antara satu sama lain seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

JAWI memberikan sedikit kelonggaran untuk aktiviti ziarah tanah perkuburan oleh waris terdekat pada Ramadan dan Aidilfitri nanti.

“Walaupun aktiviti ziarah dibenarkan, jumlahnya dikawal iaitu hanya 20 individu dalam satu masa bagi mengelakkan orang ramai berkumpul di kawasan terbabit,” katanya.

Sumber : Berita Harian

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here