Bebas Virus HIV, Jadikan ‘Pesakit London’ Orang Ke-2 Berjaya Disembuhkan

0
70

PARIS: Selepas 30 hari menghentikan rawatan tradisional, seorang lelaki melakukan rawatan pemindahan sel estem. Ini menjadikan lelaki tersebut sebagai manusia kedua yang berjaya sembuh dari virus HIV.

Setelah mendapat tumpuan yang meluas tahun lalu kerana penyelidik University of Canbridge memaklumkan bahawa tidak menemui virus yang meyebabkan penyakit AIDS selama 18 bulan di dalam darah beliau. Dalam The Lancet HIV, Ravindra Gupta, pengarang utama kajian tersebut menyatakan keputusan ujian baru itu ‘lebih hebat’ dan kemungkinan pasakit itu akan sembuh.

Ulasan lanjut, mereka telah menguji satu bahgian yang agak besar dimana vrus tersebut gemar bersembunyi dan ia sangat negatif untuk HIV yang aktif. Adam Castillejo, 40, yang telah mendedahkan identitinya pada minggu ini telah dikesan menghidap penyakit HIV pada 2003. Untuk menawal virus tersebut, beliau telah mengambil ubat sejak 2012.

Lantaran dengan penyakit itu, Adam juga telah disahkan mengidap penyakit kanser Lymphoma Hodgin yang boleh menyebabkan kematian. Selain menerima sel stem daripada penderman dengan kehadiran genetik mutasi yang kuarang dari seratus peratus daripada orang eropah untuk menghalang HIV dari belaku, Beliau juga telah menjalani pemindahan tulang sumsum untuk merawat kanser darah.

Selepas Timothy Brown atau ‘Pesakit Berlin’ dari Amerika Syarikat yang pulih dari penyakit yang sama pada 2011, menjadikan Adam orang yang kedua telah bebas dari penyakit tersebut. Semoga selepas ini lebih ramai yang mengalami nasib yang sama dapat disembuhkan, dengan izin Allah, InsyaAllah.

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here