Covid-19, perubahan iklim ubah agenda pembangunan negara

0
39

Putrajaya: Pembangunan mampan dan teknologi hijau berperanan penting dalam menerajui ekonomi sesebuah negara, termasuk Malaysia, tatkala seluruh dunia kini berdepan cabaran pandemik Covid-19 dan perubahan iklim.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, seperti negara lain, Malaysia perlu memikirkan semula agenda pembangunan negara.

Beliau berkata, pendekatan pemulihan hijau bukan saja memacu ekonomi dan kesejahteraan sosial, malah ia mampu menggerakkan hala tuju pembangunan negara membabitkan rancangan ketahanan iklim dan rendah karbon.

Katanya, dalam konteks itu, kerajaan mengambil tindakan pantas dan responsif dalam menangani pandemik serta implikasi sosio ekonomi melalui pelbagai pelan rancangan ekonomi termasuk Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) berjumlah RM260 bilion dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) berjumlah RM35 bilion.

“Ia bagi membantu rakyat dan industri terutama perusahaan kecil sederhana (PKS) berdepan dengan cabaran pandemik melanda negara ini.

“Malaysia sebagai negara dirahmati dengan kekayaan sumber alam serta antara 12 negara di dunia yang mempunyai kepelbagaian bio bersifat mega dan terlebih awal dalam teknologi hijau mampu memanfaatkan kelebihan itu bagi agenda pemulihan hijau yang kukuh.

“Dalam Belanjawan 2022 negara ini, ada tumpuan khas terhadap agenda mampan dan pengumuman penting mengenainya akan dibuat nanti,” katanya ketika merasmikan Persidangan dan Pameran Teknologi Hijau dan Produk Eko Antarabangsa (IGEM) 2020 anjuran bersama Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) dan Malaysian Green Technology and Climate Change Centre (MGTC) di sini, hari ini.

Rakaman ucapan berkenaan dipertontonkan pada perasmian, hari ini.

Muhyiddin berkata, KASA ketika ini sedang menerajui Pelan Persekitaran Mampan di Malaysia, ke arah pembangunan mampan.

Katanya, pelan itu mempunyai sasaran dan petunjuk ke arah hala tuju hijau dan mampan bermula 2020 hingga 2030.

 

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 19 Oktober 2020 @ 11:53 AM
Sumber: Harian Metro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here