Kenapa Kerajaan Malaysia Tak Hantar Balik Warga China dari Wuhan?

0
138
Koronavirus: Filipina ‘halau’ balik 500 pelancong China dari Wuhan – CNN Filipina

Kalau Kerajaan Filipina dan Singapore juga hantar mereka balik dan tak mahu terima, kenapa malaysia masih terus bersikap tolak ansur.

Perkara ini amat merbahaya buat seluruh Rakyat Malaysia. Dengan kekuatan Anggota Perubatan kita yang tidak mencukupi, kenapa perlu kita tanggung beban ini.

Tambahan pula nitizen mula menyatakan komen mereka. Nitizen yang juga Rakyat Malaysia menyokong supaya kerajaan menghantar Balik mereka ini.

Nasihat kami kepada kerajaan Tak payah jadi Hero. Semoga Allah SWT selamatkan Rakyat Malaysia dari wabak ini. Ameen

Sumber : CNN Filipina

Hampir 500 pelancong Wuhan (China) yang tiba di Kalibo Aklan, Filipina, akan dihantar pulang ke negara asal, minggu ini.

Pengarah Eksekutif Lembaga Penerbangan Awam, Carmelo Arcilla berkata, dua syarikat penerbangan Royal Air Charter dan Pan Pasific Airline akan menghantar pulang pelancong terbabit ke Wuhan dalam tiga penerbangan khas bermula Jumaat, Sabtu dan Isnin.
Pesawat berkenaan juga akan kembali ke Kalibo tanpa membawa penumpang.


Dalam tempoh menunggu dihantar pulang ke negara asal, tiada seorang pun pelancong yang dikuarantin kerana tiada yang menunjukkan tanda-tanda mereka mengalami simptom koronavirus.


Sementara itu, Senator Risa Hontiveros berkata, pihak berkuasa Filipina sepatutnya mempertimbangkan untuk mengenakan larangan perjalanan selama sebulan untuk sesiapa sahaja yang datang dari Wuhan bagi mengelakkan penyebaran penyakit itu ke Filipina.
Sumber: CNN Philippines

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here