MALAYSIA BAKAL JADI TANAH CINA

0
117

MALAYSIA BAKAL JADI TANAH CINA, BUKAN LAGI BUMI MELAYU

Portal berita antarabangsa scmp.com melaporkan penghijrahan beramai-ramai orang China ke Malaysia: “Why Are Chinese Moving To Malaysia By The Thousands?’

https://www.scmp.com/week-asia/geopolitics/article/2080869/why-are-chinese-moving-malaysia-thousands

Dilaporkan, melalui Skim MM2H (Malaysia My Second Home), beribu-ribu warga China ini diberi hak kerakyatan untuk tinggal di Malaysia,dengan cara kekayaan dan kelahiran mereka di Malaysia ianya tidak menolak kemungkinan jumlah mereka akan bertambah dengan cepat.

Jadi, bagaimana perkara ini bakal menyisihkan orang Melayu di bumi Melayu sendiri kerana kebanyakkan yang datang beramai-ramai itu bukanlah buruh atau golongan miskin. Mereka adalah kaya-raya yang dan rata-rata adalah professional. Kalau kita menyusuri sejarah Perak bagaimana Kapitan-kapitan china masuk dan merampas tanah-tanah milik melayu serta mengusai ekonomi sesuatu tempat ianya adalah sama akan berlaku pada hari ini cuma perpezaannya adalah tujuan asal mereka.

Mereka ini akan tinggal di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan tidak perlu berasimilasi dengan orang Melayu kerana populasi Cina sememangnya sudah majoriti di bandar.Jadi, orang-orang Cina ini bergabung untuk menguasai ekonomi dengan tambahan “kekayaan baru” yang dibawa “pendatang baru” ini dari China.Untuk pengetahuan anda yang masih belum ‘bangun tidur’, China kini bukan lagi seperti China yang dahulu.Revolusi industri China telah meningkatkan taraf ekonomi rakyatnya, melahirkan 800 juta golongan kelas pertengahan. Ramai dari 800 juta ini mencari kehidupan baru di luar negara. Antara negara yang menjadi pilihan mereka adalah Malaysia, kerana populasi Cina yang tinggi di bandar dan penguasaan ekonomi oleh orang Cina Malaysia.Orang-orang ‘Cina Baru’ ini memang dikenali sebagai sombong dan tidak mahu bergaul dengan orang lain. Mereka memandang rendah kepada kaum Melayu kerana merasakan negara asal China adalah negara yang jauh lebih hebat.

Sasaran mereka ialah bila mereka menguasai ekonomi dan populasi bandar besar nanti, automatik mereka akan mengawal ekonomi dan pengaruh politik Malaysia,kalau darah komunis sememangnya sifatnya buruk dan pencuri.Dari segi sosio-ekonomi pula, mereka ini hanya “preferred Chinese” dan hanya membuka peluang pekerjaan sesama mereka. Orang Melayu jangan haraplah untuk kerja berhijrah di bandar. Jika ada kerja pun, kerja bawahan sahaja.Akhirnya, ini akan menyebabkan Melayu akan terus bergelut dengan kemiskinan di kampung, sambil hanya mampu melihat orang-orang Cina ‘baru’ dan ‘lama’ ini hidup mewah bergembira di Kuala Lumpur.

Oleh itu orang Melayu kini perlu bersatu. Hentikan perbalahan sia-sia sesama sendiri.Ayuh hidupkan semangat menyokong dan membantu sesama bangsa dan agama. Negara hampir tergadai mengapa bergaduh di ruang media sosial lagi.

BMF MEDIA TV
Nazrin brahim

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here