Pandai Menjahit Sejak Usia 5 Tahun, Anak Cilik Ini Siapkan 100 Helai PPE Untuk Petugas Barisan Hadapan

0
97

Nur Afia Qistina Zamzuri, itulah nama yang diberi untuk gadis cilik ini. Walaupun baru berusia sembilan tahun, Afia sudah faham dan menggalas tanggungjawab yang cukup besar untuk membantu negara mengekang wabak Covid-19.

Pelajar tahun tiga Sekolah Kebangsaan (SK) Kepis, Kuala Pilah ini mempunyai kemahiran menjahit dan kemahiran tersebut digunakan sebaiknya dengan menjahit pakaian peralatan perlindungan diri (PPE) untuk digunakan ‘frontiliners’ di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN), Kuala Pilah.

Nur Afia menjahit sendiri PPE untuk diberikan kepada petugas barisan hadapan HTAN.

Menurut laporan Astro Awani, Afia yang belajar menjahit sejak berusia lima tahun menggunakan masa sebaiknya sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan bantuan ibunya Hasnah Hud.

Menurut Hasnah, anak sulung daripada tiga beradik itu secara sukarela berbuat demikian selepas mengetahui barisan hadapan negara berhadapan masalah kekurangan bekalan PPE.

Sukarela untuk membantu frontliners

“Saya mendengar tentang situasi itu dan berjumpa kakitangan HTAN untuk bertanya jenis bantuan yang saya boleh berikan kerana saya memang tukang jahit. Mereka mengalu-alukan jika saya dapat menjahit PPE untuk disumbangkan kepada mereka.

“Apabila saya ceritakan pada Afia tentang hasrat saya untuk menjahit PPE, dia pun turut sama teruja mahu membantu.

“Malah, semua PPE yang kami hasilkan sehingga kini dijahit sendiri oleh Afia. Saya cuma bantu kemaskan di bahagian leher sahaja,” kata Hasnah ketika dihubungi Astro AWANI.

Keluarga Afia

Hasnah berkata, anaknya itu sudah mula menjual hasil jahitannya kepada penduduk sekitar kawasan perumahan mereka ketika berusia tujuh tahun.

Bagi menyiapkan sepasang PPE, Afia mengambil masa kira-kira sejam untuk dihasilkan dan kini sebanyak 100 pasang telah dihantar ke hospital tersebut.

Sumber: Astro Awani

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here