Pelanggan TNB memahami isu kenaikan bil

0
86

KUALA LUMPUR: Lebih ramai pelanggan Tenaga Nasional Berhad (TNB) memahami sebab kenaikan bil elektrik di kediaman mereka selepas mendapatkan penjelasan mengenai perkiraan dan pelarasan bil sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Berdasarkan tinjauan Bernama di Kedai Tenaga di sini hari ini, kebanyakan pelanggan yang hadir untuk bertanya isu berkenaan kelihatan berpuas hati dengan keterangan diberikan pegawai bertugas, malah, Pelan Bayaran Mudah (PBM) yang disediakan TNB turut menerima reaksi positif dalam kalangan mereka.

Seorang pesara, Mary Anthony (she), 68, mengakui agak terkejut dengan jumlah bil yang perlu dibayar pada bulan ini, namun, beliau tetap membuat bayaran selepas pegawai menjelaskan bahawa jumlah itu merangkumi tiga bulan kos penggunaan elektrik sejak PKP dikuatkuasakan pada Mac lepas.

“Kebiasaannya, bil elektrik di rumah saya sebelum PKP kurang daripada RM80 tetapi selepas diberi penjelasan, saya sedar bahawa penggunaan elektrik di rumah bagi tiga bulan lalu melebihi RM100 sebab sentiasa berada di rumah.

“Saya faham dengan situasi ini, maka, semua penjelasan pihak TNB saya terima sewajarnya dan saya sudah membayar bil elektrik kediaman saya sepenuhnya kerana caj bil yang dikenakan tidaklah begitu tinggi,” katanya.

Isu pelarasan bil elektrik mengundang kritikan orang ramai apabila seorang pengguna (he) mendakwa berlaku kenaikan mendadak dalam bil bulanannya yang mencecah 600 peratus sehingga tular di media sosial, pada 10 Jun lepas.

Bagaimanapun, dalam kenyataan pada 11 Jun, Ketua Pegawai Korporat TNB Datuk Roslan Ab Rahman menjelaskan bahawa dakwaan tersebut adalah tidak tepat dan pengguna terbabit hanya salah faham mengenai perkiraan bil akaunnya yang dibuat secara prorata.

Sementara itu, ditanya mengenai PBM yang diperkenalkan TNB baru-baru ini, seorang pensyarah, Mohd Fauzi Abdullah, 57, berkata pakej bantuan itu merupakan langkah yang tepat dan bijak.

“Pemberian atau pilihan bayaran (secara ansuran) daripada pihak TNB ini sangat bagus buat pengguna… tetapi saya masih belum membuat keputusan sama ada hendak bayar secara ansuran atau sekali gus,” katanya selain memuji khidmat kaunter pelanggan TNB

Senada dengannya, seorang suri rumah, Zaharah Abdullah, 48, turut menyambut baik PBM kerana menganggap pakej bantuan itu dapat mengurangkan beban kewangan pengguna.

“Saya juga berpuas hati dengan penjelasan pegawai di kaunter khidmat pelanggan sebab menunjukkan cara atau kaedah perkiraan bil, bagaimana nak check bil melalui online dan sebagainya,” tambahnya.

Pada 14 Mei lepas, TNB memperkenalkan pakej bantuan merangkumi Pelan Bayaran Mudah (PBM) yang menawarkan penangguhan surcaj lewat bayar dan lanjutan penangguhan pemotongan bekalan kepada 7.5 juta pelanggan kediaman dalam usahanya untuk membantu mengurangkan impak pandemik COVID-19 terhadap pengguna.

PBM dilaksanakan secara automatik bagi semua pelanggan kediaman bermula daripada bil bulanan sebenar pertama yang diterima selepas TNB menyambung semula operasi pembacaan meter pada 15 Mei lalu selepas menangguhkan sementara pembacaan meter fizikal dan penyerahan bil di premis pengguna semasa PKP.

Untuk maklumat lanjut, pelanggan yang terkesan dengan pelarasan bil semasa PKP disarankan menghubungi TNB CareLine di talian 1300 88 5454 atau akaun rasmi Facebook TNB CareLine atau mengunjungi Kedai Tenaga berhampiran.

Sumber: BERNAMA

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here