Setiap 100 tahun ada Virus melanda dunia, adakah ini kebetulan atau pun satu rancangan?

0
191

Setiap seratus tahun terjadinya pandemik besar, 1720 wabk plugue, 1820 wabak kolera & 1920 Selesema Sepanyol.
Pandemik yang disebutkan di atas seolah-olah mengikuti corak yang sama seperti wabak virus yang menyerang dunia hari ini di China (Corona Virus – wuhan)

sumber : knowledgetime

Walau bagaimanapun, sejarah telah benar-benar mengulangi sendiri, adakah virus ini sengaja disebarkan oleh sesebuah organisasi? Di bawah ini saya akan menulis sedikit mengenai sejarah pandemik ini:

Tahun 1720:
Pada tahun 1720 terdapat wabak terakhir wabak bubonic skala besar, yang juga dikenali sebagai The Great Wague of Marseille. Rekod menunjukkan bahawa bakteria membunuh kira-kira 100,000 orang di Marseille.
Dianggap bahawa bakteria telah tersebar dengan lalat yang dijangkiti bakteria ini.

Lakaran mangsa wabak Great Wague of Marseille

Tahun 1820:
Rekod pertama pandemik kolera berlaku pada tahun 1820, yang berlaku di Asia, di negara-negara Thailand, Indonesia, dan Filipina. Pada tahun 1820, terdapat lebih 100,000 kematian di Asia yang disebabkan oleh bakteria ini. Pandemik sepatutnya bermula dari orang yang minum air dari tasik yang tercemar dengan bakteria ini.

Lakaran Mangsa Wabak Kolera 1820

Tahun 1920:
Flu Sepanyol berlaku 100 tahun yang lalu, pada masa itu orang berhadapan dengan virus selesema H1N1 yang mengalami mutasi genetik menjadikannya lebih berbahaya daripada virus biasa. Virus ini menjangkiti 500 juta orang dan membunuh lebih 100 juta orang di seluruh dunia, pandemik ini adalah yang paling dahsyat dalam sejarah rekod.


Tahun 2020:
Nampaknya sejarah mengulanginya setiap 100 tahun, adakah ini hanya satu kebetulan?
Pada masa kini, China menghadapi wabak yang paling besar, 5 bandar di China dengan penduduk 11 juta penduduk dikuarantin, Suluruh penduduk Wilayah Wuhan dikurantin.

Coronavirus, virus yang dihadapi oleh China telah menjangkiti 1287 orang setakat ini, walaupun usaha oleh kerajaan dan institusi lain untuk kuarantin seluruh bandaraya, nampaknya virus itu telah berjaya menyebar melangkaui sempadan China.

Sebagai orang islam, kita yakin pada qada dan qadar Allah SWT. Apa yang telah berlaku tidak boleh dipertikai. Tapi yang kehadapan ini kita perlu berusaha dan perbaiki.

Sebagai Rakyat kita sangat berharap supaya kerajaan yang memerintah melihat kepentingan dan keselamatan rakyat Malaysia

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here