Tragedi Beirut: Presiden Lubnan ikrar teruskan siasatan terperinci

0
32
In this drone picture, the destroyed silo sits in rubble and debris after an explosion at the seaport of Beirut, Lebanon, Lebanon, Wednesday, Aug. 5, 2020. The massive explosion rocked Beirut on Tuesday, flattening much of the city's port, damaging buildings across the capital and sending a giant mushroom cloud into the sky. (AP Photo/Hussein Malla)

BEIRUT – Presiden Lubnan Michel Aoun pada Selasa berikrar beliau akan meneruskan siasatan terhadap insiden letupan di Beirut pada 4 Ogos, membunuh 171 orang dan mencederakan kira-kira 6,000 yang lain, lapor agensi berita Xinhua.

“Saya tidak akan berdiam diri dan tidak akan berhenti sehingga dapat mendedahkan semua fakta mengenai insiden itu; merujuk kejadian berkenaan kepada Majlis Agung Kehakiman merupakan langkah pertama,” kata Aoun dalam satu kenyataan.

Maklumat awal menunjukkan ammonium nitrat yang disimpan sejak tahun 2014 di gudang No 12 di Pelabuhan Beirut mungkin menjadi punca kejadian.

Kepimpinan Lubnan menerima kritikan hebat daripada rakyat yang menuduh mereka lalai dalam memastikan aspek keselamatan mengenai penyimpanan ammonium nitrat itu.

Pada Isnin, barisan kabinet Lubnan umum mengundurkan diri.

Kabinet merujuk kes itu kepada dewan kehakiman selaras dengan cadangan Menteri Kehakiman Marie-Claude Najm.- Bernama

SUMBER:SINAR HARIAN

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here