Ustaz Mamay ditembak mati pasukan keselamatan Filipina

0
1262
Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), Datuk Hazani Ghazali

LAHAD DATU: Salah seorang daripada 21 penjenayah dikehendaki Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), Ustaz Mamay Aburi ditembak mati pasukan keselamatan Filipina di Zamboanga, pada minggu lepas.

Komander ESSCom Datuk Hazani Ghazali berkata kejayaan itu hasil risikan ESSCom dan dikongsi bersama Philippines-Western Mindanao Command (Westmincom), sebelum kejadian Ustaz Mamay ditembak pada 8 Jun lepas.

Katanya, Ustaz Mamay yang juga Ketua Jemaah Group Zamboanga De Norte itu, antara yang turut terbabit dalam kejadian berbalas tembakan dengan anggota Kastam di perairan Mataking, Semporna, pada Disember tahun lalu dengan 50 das tembakan dilepaskan ke arah bot Kastam.

“Kita memang dapat sokongan yang baik daripada Filipina dalam usaha untuk membanteras jenayah rentas sempadan seperti penculikan untuk wang tebusan (KFR) yang aktif dilakukan Abu Sayyaf dan rangkaian kumpulan ke atas komuniti maritim di pantai timur Sabah.

“Kita bekerjasama baik dengan The Armed Forced Philippines-Western Mindanao Command (AFP-Westmincom) yang berpangkalan di Zamboanga dan Joint Task Force (JTF) di Tawi-Tawi, Filipina, setiap pergerakan ESSCom tahu, kami kongsi dan sebaliknya,” katanya ketika ditemui di Pejabat ESSCom di sini.

Sementara itu, Hazani berkata pada 6 Jun lepas pihaknya turut menahan tiga warga Filipina di Laut Kinabatangan, disyaki  pengintip untuk kumpulan KFR.

“Mereka dikesan sewaktu pasukan keselamatan membuat rondaan keselamatan di kawasan itu, bagaimanapun, kesemua suspek yang ditahan diserahkan kepada pasukan keselamatan Filipina yang pada waktu itu melakukan rondaan di sempadan Filipina-Malaysia,” katanya.

Menurut beliau, sepanjang Januari hingga kini, sebanyak tiga cubaan penculikan berjaya digagalkan pasukan keselamatan yang diselaraskan ESSCom.

Hazani berkata, ESSCom sedaya upaya meningkatkan pemantauan serta kawalan keselamatan bagi membanteras jenayah rentas sempadan seperti KFR kerana penculikan menjadi sumber pendapatan kumpulan terbabit.

Sumber: BERNAMA

infected

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here